Οι Φακοί Επαφής έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη και ξεκούραστη!

Η διαδικασία εφαρμογής τους είναι λίγο-πολύ σε όλους γνωστή: Πλένουμε καλά τα χέρια μας και τα σκουπίζουμε με ένα καθαρό πανί. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τους φακούς επαφής και τους τοποθετούμε στην ειδική θήκη φύλαξης με το κατάλληλο διάλυμα.

Πόσοι όμως από τους χρήστες τους, ακολουθούν πιστά αυτούς τους βασικούς κανόνες;

Να λοιπόν κάποια από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν φοράμε φακούς επαφής σύμφωνα με αυτά που επισημαίνουν οι οφθαλμίατροι με βάση την εμπειρία τους:

Λάθος 1ο: Αφήνουμε το νερό της βρύσης να έρθει σε επαφή με τους φακούς

Ίσως σας φαίνεται ακίνδυνο, αλλά οι φακοί απορροφούν το νερό και καταστρέφονται. Ο λόγος είναι ότι το νερό περιέχει μικροοργανισμούς και αλλοιώνει το φακό. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι να μην εφαρμόζει καλά και να τραυματίζει τον κερατοειδή και κατ’ επέκταση, οι μικροοργανισμοί μπορεί να εισέλθουν στο μάτι και να προκαλέσουν μόλυνση. Για το λόγο αυτό, είναι απαγορευτικό να κάνουμε μπάνιο ή να κολυμπάμε με τους φακούς και να χρησιμοποιούμε νερό βρύσης για τον καθαρισμό των φακών.Λάθος 2ο: Χρησιμοποιούμε το σάλιο μας όταν μας ενοχλούν οι φακοί

Αυτή είναι μια πολύ κακή συνήθεια… Όπως το νερό, έτσι και το σάλιο περιέχει κι αυτό παθογόνους μικροοργανισμούς. Εάν οι φακοί μάς ενοχλούν και δεν έχουμε μαζί μας την ειδική θήκη, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους πετάξουμε. Θα πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι, έχοντας μαζί μας τα γυαλιά. Μια άλλη όμως εύκολη και απλή λύση είναι ο ορός (φυσικά δάκρυα), καθώς μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά το μάτι.

Λάθος 3ο: Δεν αλλάζουμε τακτικά το διάλυμα καθαρισμού

Το διάλυμα περιέχει σκόνη και βακτήρια από το βρώμικο φακό. Έτσι, εάν χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά το ίδιο διάλυμα χωρίς να το αντικαταστήσουμε, οι φακοί δεν καθαρίζουν ποτέ! Επιπλέον, εάν υπάρχει μικροτραυματισμός στον αμφιβληστροειδή, όλα τα μικρόβια εισέρχονται στο μάτι. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αλλάζουμε το διάλυμα κάθε φορά που τοποθετούμε τους φακούς στη θήκη. Εάν παρ’ όλα αυτά θέλουμε να αποφύγουμε αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να χρησιμοποιούμε φακούς μίας χρήσης.Λάθος 4ο: Χρησιμοποιούμε την ίδια θήκη φύλαξης για πολύ καιρό

Η θήκη φύλαξης, όπως και οι φακοί, συγκρατούν σκόνη και παθογόνους μικροοργανισμούς. Για το λόγο αυτό, οι οφθαλμίατροι συνιστούν να μη χρησιμοποιούμε την ίδια θήκη για περισσότερο από τρεις μήνες.

Λάθος 5ο: Πλένουμε τη θήκη με νερό βρύσης και δεν την αφήνουμε να στεγνώσει

Ένα πάρα πολύ συχνό λάθος είναι ότι πλένουμε τη θήκη φύλαξης με νερό βρύσης, ενώ ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται μόνο με το ειδικό διάλυμα και όχι με νερό. Στη συνέχεια, η θήκη πρέπει να σκουπίζεται καλά με μια καθαρή πετσέτα και να την αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς πριν την κλείσουμε.

Λάθος 6ο: Φοράμε μηνιαίους φακούς για 30 μέρες, σε περίοδο 6 μηνών ή και περισσότερο

Πολλά άτομα φοράνε τους φακούς σε ειδικές περιστάσεις και όχι καθημερινά. Αυτό δε σημαίνει ότι ένας μηνιαίος φακός έχει διάρκεια ζωής 30 μέρες χρήσης. Πρέπει να καθορίζουμε πότε να πετάξουμε τους φακούς με βάση πότε ανοίξαμε τη συσκευασία και όχι πόσο συχνά τους φοράμε!

Λάθος 7ο: Ενώ νιώθουμε ενόχληση από τους φακούς, συνεχίζουμε να τους φοράμε

Εάν ο φακός μας προκαλεί την παραμικρή ενόχληση θα πρέπει να προτιμήσουμε τα γυαλιά, προκειμένου να αποφύγουμε πιθανές μολύνσεις. Ακόμη, εάν παρατηρήσουμε κοκκίνισμα ή βλέπουμε θολά καλό είναι να μη φορέσουμε τους φακούς για μερικές ημέρες, καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του κερατοειδούς. Διότι οι φακοί μπορούν να αντικατασταθούν, τα μάτια μας όμως όχι!

Λάθος 8ο: Πολλές γυναίκες φορούν τους φακούς επαφής μετά το βάψιμο

Το συγκεκριμένο λάθος αφορά το γυναικείο πληθυσμό και πρέπει να γνωρίζει ότι πάντα πρώτα πρέπει να τοποθετούνται οι φακοί επαφής πριν το μακιγιάζ, ώστε να αποφύγουμε να μπει οποιοδήποτε προϊόν στο μάτι. Επίσης, πρέπει να τους αφαιρούμε πριν χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε κρέμα ή λοσιόν ντεμακιγιάζ.

Λάθος 9ο: Κοιμόμαστε με τους φακούς

Άλλο ένα συχνό λάθος που αφήσαμε για το τέλος είναι ότι πολλές φορές δε βλέπουμε την ώρα να κοιμηθούμε και δεν έχουμε κουράγιο να αφαιρέσουμε τους φακούς επαφής! Φανταστείτε όμως, ότι κάτι τέτοιο είναι σαν να κοιμόμαστε με μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι! Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά οξυγόνου στα μάτια. Την ώρα του ύπνου όμως, το μάτι πρέπει να ξεκουράζεται, αφού άλλωστε τότε οι φακοί δε μας χρειάζονται πια!

Κλείνοντας, στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε βήμα-βήμα τη σωστή διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσης των φακών επαφής που συνιστούν οι ειδικοί: 

https://www.youtube.com/watch?v=rKnHWfw4Azo

Επιμέλεια κειμένου:
Σ.M.
Βιολόγος, 
MSc