Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αφεψήματα στον κόσμο.

Αν και ενοχοποιείται για επιδείνωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ), λόγω μείωσης της πίεσης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, εντούτοις τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αναδύεται από μελέτες, το σημαντικό όφελος από την κατανάλωση καφέ, στην πρόληψη παθήσεων του ήπατος.

Φαίνεται ότι ο καφές διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντι-ινωτικές ιδιότητες. Σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα του ήπατος (όπως χρόνιες ηπατίτιδες Β και C, αλκοολική ηπατοπάθεια), φαίνεται ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Επίσης πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν ότι ο καφές μειώνει την σοβαρότητα της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (μία εξέλιξη του λιπώδους ήπατος από το οποίο πάσχει σημαντικό ποσοστό ατόμων παγκοσμίως).

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο καφές έχει ευεργετική δράση και στο παχύ έντερο: εκτός από την αύξηση της κινητικότητας του εντέρου και τη βοήθεια στην επίτευξη κένωσης, φαίνεται να σχετίζεται και με μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου. Επίσης φαίνεται να έχει και προστατευτικό ρόλο στην εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Συμπερασματικά η κατανάλωση καφέ (2-3 φλυτζάνια ημερησίως) φαίνεται να είναι πολλαπλά ωφέλιμη. Αναμένονται περισσότερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ανωτέρω και να καθορισθεί και η ποσότητα στην οποία θα πρέπει να καταναλώνεται.

Επιμέλεια : Ευτυχία Τσιρώνη, Γαστρεντερολόγος

Πηγή: www.eligast.gr  Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής