Εάν παρατηρείτε περισσότερες τρίχες από ότι είχατε συνηθίσει να φεύγουν στη βούρτσα σας, στο πάτωμα του μπάνιου και στο ντούζ κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών του χρόνου, μην βιαστείτε να πανικοβληθείτε, το φαινόμενο αυτό είναι συνήθως φυσιολογικό!

Η εποχική τριχόπτωση όπως ονομάζεται, παρατηρείται κυρίως τις χρονικές περιόδους από το Καλοκαίρι προς το Φθινόπωρο και από το Χειμώνα προς την Άνοιξη. Αφορά ουσιαστικά την απώλεια τριχών σε μεγαλύτερο ποσοστό από το συνηθισμένο, το οποίο φυσικά ποικίλει από άτομο σε άτομο.

 

Πως καταλαβαίνουμε την εμφάνιση της εποχικής τριχόπτωσης;

Καθημερινά, χάνουμε μια ποσότητα 80-100 τριχών κατά μέσο όρο. Ο αριθμός αυτός θεωρείται φυσιολογικός και μάλιστα οι τρίχες εκείνες που πέφτουν ουσιαστικά δεν χάνονται έτσι απλά. Στην πραγματικότητα, οι τρίχες περνούν από ένα συνεχή κύκλο αλλαγών, ανάπτυξης, σταθερότητας και στη συνέχεια απώλειας, ο οποίος κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται διαρκώς. Κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών του χρόνου, κυρίως τις περιόδους που αναφέραμε και στην αρχή, μπορεί να παρατηρηθεί μια αύξηση της τριχόπτωσης και το φαινόμενο αυτό είναι που ονομάζεται εποχική τριχόπτωση.

 

Αιτίες εμφάνισης της εποχικής τριχόπτωσης.

Η ακριβή αιτία της εποχικής τριχόπτωσης δεν είναι σαφής, αλλά οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό στο γυναικείο πληθυσμό σε σχέση με τον αντρικό. Επιπλέον, εκδηλώνεται πιο έντονα συνήθως τους φθινοπωρινούς μήνες, δηλαδή Σεπτέμβρη και αρχές Οκτώβρη και λιγότερο έντονα την άνοιξη μεταξύ Απριλίου και αρχές Μαΐου.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση του κύκλου ανάπτυξης των τριχών, με τα επίπεδα παραγωγής της μελατονίνης στον οργανισμό. Η μελατονίνη, αποτελεί μια πολύ σημαντική ορμόνη που παράγεται από την επίφυση του εγκεφάλου και ρυθμίζει τον κιρκάδιο κύκλο του οργανισμού, δηλαδή τις ώρες εκείνες που είμαστε ξύπνιοι ή κοιμόμαστε. Συγκεκριμένα, η μελατονίνη παράγεται τις απογεματινές ώρες, μετά τη δύση του ηλίου και οδηγεί τον οργανισμό σε μια κατάσταση μειωμένης ενέργειας, προετοιμάζοντάς τον έτσι για τη φάση ύπνου.

Έχει λοιπόν παρατηρηθεί ότι, τα μειωμένα επίπεδα της μελατονίνης στον οργανισμό, συνδέονται με αύξηση της απώλειας τριχών. Συγκεκριμένα την περίοδο της αρχής του Φθινοπώρου όπου παρατηρείται και εντονότερα το φαινόμενο της εποχικής τριχόπτωσης, από μια περίοδο αυξημένης ηλιοφάνειας και μεγαλύτερης ημέρας, μεταβαίνουμε ουσιαστικά σε μείωση της διάρκειας τη ημέρας και άρα λιγότερη ηλιοφάνεια. Αυτό ακριβώς προκαλεί και μια επακόλουθη αύξηση των επιπέδων της μελατονίνης στον οργανισμό, αφού αυτή παράγεται μετά τη δύση του ηλίου και ως συνέπεια, δίνεται το ερέθισμα στους θύλακες του τριχωτού για ανάπτυξη περισσότερων τριχών. Πριν αυτό γίνει όμως, θα πρέπει ένας σημαντικός αριθμός «παλαιότερων» τριχών να πέσει δίνοντας τη θέση τους στις «νεότερες». Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι να προκαλείται το φαινόμενο της εποχικής τριχόπτωσης.

Οι ακριβώς αντίθετες συνθήκες επικρατούν την περίοδο από το Χειμώνα προς την Άνοιξη και εκεί πλέον αρχίζουν να μειώνονται τα επίπεδα της μελατονίνης στον οργανισμό με την αύξηση της ηλιοφάνειας και άρα πλέον οι θύλακες του τριχωτού δεν δέχονται αρκετά ερεθίσματα ανάπτυξης τριχών, με αποτέλεσμα την απώλεια τριχών και πάλι.

Αναφορικά, τροφές πλούσιες σε μελατονίνη είναι ο ανανάς, οι μπανάνες και τα πορτοκάλια.

 

Πότε η τριχόπτωση πρέπει να γίνει ανησυχητική;

Όπως αναφέραμε, η εποχική τριχόπτωση κάνει την εμφάνισή της συγκεκριμένες περιόδους, με το πέρασμα των οποίων θα πρέπει η συχνότητα απώλειας τριχών να αποκατασταθεί πλέον στα επίπεδα του φυσιολογικού. Αν παρ’ όλα αυτά δεν συμβεί κάτι τέτοιο και η τριχόπτωση επιμένει, τότε θα πρέπει η κατάσταση αυτή να αντιμετωπιστεί πιο ειδικά καθώς μπορεί να οδηγήσει στη λεγόμενη μακράς – διάρκειας τριχόπτωση.  Μερικοί παράγοντες που θεωρούνται υπεύθυνοι για την επίμονη τριχόπτωση είναι το έντονο άγχος, η λήψη φαρμακευτικών ουσιών, ειδικές ορμονικές αλλαγές όπως στην περίοδο της εμμηνόπαυσης και εγκυμοσύνης, όπως επίσης και προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδή.  

 

 

 

Συμπληρώματα διατροφής για την τριχόπτωση.

Εποχική ή μη, η τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί ή ακόμα και να προληφθεί με τη χρήση των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής, σε συνδυασμό όπως πάντα φυσικά και μιας ισορροπημένης διατροφής.

 • Βιταμίνη Α
  Όλα τα κύτταρα του οργανισμού χρειάζονται τη βιταμίνη Α για την αναπαραγωγή τους. Συγκεκριμένα στο τριχωτό, η βιταμίνη Α συντελεί στην παραγωγή του σμήγματος από ειδικούς αδένες, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας του τριχωτού. Έτσι λοιπόν, μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α οδηγεί μεταξύ άλλων και σε απώλεια τριχών.
   
 • Σύμπλεγμα βιταμινών Β
  Η πιο σημαντική βιταμίνη του συμπλέγματος Β για την ανάπτυξη των μαλλιών είναι η βιοτίνη ή αλλιώς η βιταμίνη Β7. Επιπλέον όμως και οι υπόλοιπες βιταμίνες Β εμπλέκονται στην παραγωγή κυττάρων του αίματος τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα του τριχωτού, καθιστώντας τις εξίσου σημαντικές.
   
 • Βιταμίνη C
  Η βιταμίνη C εκτός από τις γνωστές αντιοξειδωτικές τις ιδιότητες, είναι επίσης απαραίτητη στον οργανισμό για την παραγωγή του κολλαγόνου, μιας βασικής δομικής ουσίας των τριχών. Επιπλέον, η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου, ενός από τα πιο απαραίτητα μέταλλα για την ανάπτυξη των τριχών. 
   
 • Βιταμίνη D
  μηχανισμός συσχέτισης της ανάπτυξης των μαλλιών και της βιταμίνης D δεν είναι ακόμα γνωστός, όμως ένα πλήθος από πρόσφατες μελέτες έχει αποδείξει ότι όταν υπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης D εμφανίζεται ταυτόχρονα και απώλεια τριχών.

 • Βιταμίνη Ε
  Η βιταμίνη Ε, ομοίως με τη βιταμίνη C, εκδηλώνει ένα εξαιρετικά σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό να οδηγήσουν στο λεγόμενο οξειδωτικό στρες, όπου καταστρέφονται πολλά κύτταρα του οργανισμού.

 • Σίδηρος
  Ο σίδηρος ως γνωστόν, είναι το βασικό μέταλλο που απαιτείται για τη σύνδεση του οξυγόνου και τη μεταφορά αυτού στους ιστούς του οργανισμού. Έτσι  λοιπόν, και για την υγεία των μαλλιών θεωρείται απαραίτητος και γι’ αυτό οι διάφοροι τύποι αναιμίας συνοδεύονται τις περισσότερες φορές και από τριχόπτωση.

 • Ψευδάργυρος
  Το μέταλλο αυτό, εκδηλώνει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τριχωτού καθώς και στην επιδιόρθωση των βλαβών της περιοχής. Επιπλέον, συμβάλλει στην ορθή λειτουργία των αδένων που παράγουν το σμήγμα που αναφέραμε και παραπάνω.

 

Επιμέλεια κειμένου:
Σ.Μ.
Βιολόγος, Msc