ΜΟΛΥΝΣΗ – ΛΟΙΜΩΞΗ, ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

Ο γενικός όρος Μόλυνση αναφέρεται στην είσοδο στον οργανισμό ενός εισβολέα, δηλαδή ενός ξένου παθογόνου μικροοργανισμού/μικροβίου (οργανισμός μη ορατός με γυμνό μάτι), γεγονός το οποίο δεν μπορεί να γίνει από εμάς αντιληπτό καθώς στο στάδιο αυτό δεν εκδηλώνονται συμπτώματα. Εάν όμως, ο μικροοργανισμός βρει ευνοϊκές συνθήκες για αυτόν στο σώμα και καταφέρει να εγκατασταθεί και να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, τότε λέμε ότι πλέον υπάρχει Λοίμωξη και αρχίζουν παράλληλα να εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα. Έτσι λοιπόν, οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση προκαλείται από την εισβολή ενός μικροβίου κατατάσσεται στις Λοιμώξεις.

Ανάλογα το είδος του μικροοργανισμού που εισέβαλε, οι λοιμώξεις διακρίνονται σε:

 • Μόλυνση από Βακτήριο – Βακτηριακή Λοίμωξη
 • Μόλυνση από Ιό – Ιογενής Λοίμωξη
 • Μόλυνση από Μύκητα – Μυκητισιακή Λοίμωξη
 • Μόλυνση από άλλη κατηγορία μικροοργανισμού (Πρωτόζωα – Τριχομονάδα, Αμοιβάδα, κα.)

Σε μερικές περιπτώσεις είναι δύσκολο να διευκρινιστεί το αίτιο μιας λοίμωξης καθώς καταστάσεις όπως πνευμονία, διάρροια, μηνιγγίτιδα κ.α. μπορεί να προκληθούν τόσο από Βακτήρια όσο και από Ιούς. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η συμβουλή του θεράποντος ιατρού ο οποίος μέσω του ιστορικού, των εξετάσεων καθώς και πιθανών κυτταρικών καλλιεργειών και βιοψιών που μπορεί να ζητηθούν, θα οδηγηθεί στη σωστή διάγνωση της λοίμωξης.

 

ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ – ΓΡΙΠΗ – ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

virus

Την περίοδο κυρίως από το Φθινόπωρο προς την αρχή του Χειμώνα εκδηλώνονται πολλά περιστατικά λοιμώξεων είτε του ανώτερου αναπνευστικού και ωτορινολαρυγγικού συστήματος (λαιμός, μύτη, αυτιά) είτε και του πεπτικού (γαστρεντερίτιδες), εξαιτίας των μεταβολών των καιρικών συνθηκών οι οποίες ευνοούν την εξάπλωση των παθογόνων μικροβίων.

Αναφερόμενοι στις πιο συνήθεις περιπτώσεις των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, τα Βακτήρια συνδέονται συνήθως με λοιμώξεις που αφορούν τα αυτιά, το λαιμό και τη ρινική κοιλότητα, καθώς και τη βρογχίτιδα, την πνευμονία και κοκίτη. Από την άλλη μεριά, οι Ιοί συνδέονται κυρίως με την εκδήλωση του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, αλλά και μερικών πολύ σοβαρών περιπτώσεων πνευμονίας.

Πως θα καταλάβουμε όμως εάν τα συμπτώματα που εκδηλώνονται αφορούν κοινό κρυολόγημα – γρίπη ή άλλη λοίμωξη;

Τόσο το κοινό κρυολόγημα, όσο και η γρίπη, προκαλούνται από Ιούς και όχι Βακτήρια. Παρ’ όλο που κάποια συμπτώματα είναι κοινά και στις δύο καταστάσεις, όπως πονόλαιμος και βήχας, ρινική καταρροή και συμφόρηση, ωστόσο υπάρχουν βασικές διαφορές.

Το κοινό κρυολόγημα συνιστά μια ηπιότερη παθολογική κατάσταση του ανώτερου αναπνευστικού σε σχέση με τη γρίπη. Ενώ τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα για μερικές ημέρες, τα συμπτώματα της γρίπης μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν πολλές ημέρες έως και εβδομάδες ακόμα. Επιπλέον, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει κάποιες φορές σε σοβαρές υποτροπές όπως πνευμονία και ανάγκη για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σε κάθε περίπτωση, όταν τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος ή γρίπης συνεχίζουν να επιμένουν για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα της 1 εβδομάδας, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να έχει εκδηλωθεί υποτροπή σε Βακτηριακή Λοίμωξη και τότε απαιτείται η συμβουλή του θεράποντος ιατρού.

ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος;

 • Πονόλαιμος - Συνήθως το πρωταρχικό σύμπτωμα, το οποίο περνά έπειτα από μία με δύο ημέρες.
 • Ρινικά συμπτώματα Καταρροή και συμφόρηση, έως και την 4η – 5η ημέρα
 • Βήχας – Παράλληλα με τα ρινικά συμπτώματα συνήθως
 • Πυρετός – Υψηλός πυρετός δεν συνηθίζεται στους ενήλικες, πιθανότερο είναι να εκδηλωθούν κάποια δέκατα, ενώ στα παιδιά μπορεί ο πυρετός να ανέβει και υψηλότερα.

Τις επόμενες ημέρες του κρυολογήματος, οι αρχικές ρινικές εκκρίσεις από υδαρείς γίνονται πιο πυκνές και σκουρόχρωμες, γεγονός το οποίο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει αναπτυχθεί μια Βακτηριακή λοίμωξη. Συνήθως, τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος διαρκούν περίπου 3-5 ημέρες, ενώ αν αυτά επιμένουν μετά από το διάστημα αυτό είναι πιθανόν να έχει γίνει υποτροπή σε Βακτηριακή λοίμωξη και τότε πρέπει να συμβουλευτούμε το θεράποντα ιατρό καθώς υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί χορήγηση κάποιου αντιβιοτικού.

ΓΡΙΠΗ

Η γρίπη όπως αναφέραμε, εκδηλώνει σοβαρότερα συμπτώματα από εκείνα του κοινού κρυολογήματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

 • Έντονος Πονόλαιμος
 • Πυρετός
 • Πονοκέφαλος
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Ρινική συμφόρηση και Βήχας

 

Τα παραπάνω κύρια συμπτώματα της γρίπης συνήθως σταδιακά υποχωρούν μετά από 4 – 7 ημέρες, παρ’ όλα αυτά δεν είναι απίθανο να συνεχιστεί η αίσθηση αδυναμίας για περισσότερο από 1 ακόμα και 2 εβδομάδες. Μια πολύ συχνή και σοβαρή υποτροπή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαιτέρως σε ευπαθείς ομάδες όπως τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους καθώς και άτομα με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα. Τα σημάδια που θα πρέπει να σας προβληματίσουν είναι δυσκολία στην αναπνοή ή και πυρετός ο οποίος μπορεί να υποχωρεί και να εμφανίζεται ξανά μετά από 1 ή 2 ημέρες.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ – ΓΡΙΠΗΣ & ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Κοινό Κρυολόγημα & Γρίπη

Στην περίπτωση του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, το αίτιο λοίμωξης όπως προαναφέρθηκε είναι κάποιο είδος Ιού. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν οι λοιμώξεις αυτές να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά με τη χορήγηση αντιβιοτικών, καθώς ως γνωστόν οι Ιοί αποτελούν ακυτταρικές μορφές ζωής και επομένως οι μηχανισμοί με τους οποίους δρουν όλα τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να τους βλάψουν. Έτσι, οι τρόποι αντιμετώπισης περιορίζονται σε πιο πρακτικές συμβουλές και φυσικές μεθόδους και φυσικά στη χρήση ειδικών συμπληρωμάτων τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

 • Διακοπή του καπνίσματος και αποφυγή παραμονής σε χώρους με καπνιστές.
 • Χρήση ενός ρινικού σπρέι αποσυμφόρησης για διάστημα 2-3 ημερών αλλά όχι παραπάνω διότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντιδραστική συμφόρηση.
 • Χρήση μαλακτικών παστίλιων για το λαιμό.
 • Κατανάλωση άφθονων ζεστών υγρών σε μορφή αφεψημάτων, χυμών, σε σούπες, κλπ.
 • Ζεστές κομπρέσες στο πρόσωπο για ανακούφιση από το αίσθημα συμφόρησης στο πρόσωπο.
 • Μην φυσάτε τη μύτη με πολύ έντονο τρόπο – Προκαλείται περισσότερη πίεση από την ήδη υπάρχουσα στην περιοχή και επιπλέον μπορεί να προκληθούν βλάβες στην ακουστική κοιλότητα.
 • Πολύ ξεκούραση και ανάπαυση κατά τη διάρκεια της ημέρας και  καλός ύπνος το βράδυ.
 • Χρήση υγραντήρα στην περίπτωση που ο αέρας στο χώρο που βρίσκεστε είναι ξηρός.
 • Καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών για αποφυγή εξάπλωσης των ιών.

ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Μπορεί η φαρμακευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ιών να μην είναι εφικτή για το κρυολόγημα ή τη γρίπη που προκαλούν, ωστόσο υπάρχει ένα πλήθος φυσικών συμπληρωμάτων τα οποία συμβάλλουν στην γρήγορη αντιμετώπιση και ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλά και επιπλέον στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη των παραπάνω καταστάσεων.

Τα κυριότερα από αυτά είναι:

ü  Βιταμίνη C – Ευρέως γνωστή για τη συμβολή της στην τόσο στην πρόληψη όσο και αντιμετώπιση των λοιμώξεων, μέσω κυρίως ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Η δράση της γίνεται ακόμα πιο αποδοτική όταν συνδυάζεται με λήψη βιοφλαβονοειδών  που επίσης έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

ü  Εχινάκεια (Echinacea) – Οι μελέτες δείχνουν ότι βοηθά στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Η λήψη της χρειάζεται προσοχή σε άτομα που έχουν αλλεργίες σε άνθη και σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδή αρθρίτιδα, ερυθηματώδης λύκος, κα.) τα οποία πρέπει νωρίτερα να έχουν συμβουλευθεί τον ιατρό τους.

ü  Ψευδάργυρος (Zn) – Βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού όταν χρησιμοποιείται τις πρώτες ημέρες του κρυολογήματος ή γρίπης. Πολλοί ειδικοί συστήνουν να μην λαμβάνεται ο ψευδάργυρος για μεγάλα χρονικά διαστήματα καθώς μπορεί να επηρεάσει την επάρκεια σιδήρου στον οργανισμό.

ü  Σαμπούκος (Elderberry) – Το φυτό αυτό, θεωρείται ότι περιορίζει τη διάρκεια των συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης και πιο συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι συντελεί στην παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και παράλληλα εμποδίζει την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό.

ü  Σκόρδο – Το σκόρδο αποτελεί ένα αντιμικροβιακό όπλο της φύσης, το οποίο ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη των λοιμώξεων. Να σημειωθεί όμως ότι ταυτόχρονη λήψη με αντιπηκτικά φάρμακα μπορεί να καταστεί επικίνδυνη!

ü  Ginseng – Βοηθά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος.

ü  Βιταμίνη Ε – Συντελεί κυρίως στην πρόληψη των λοιμώξεων μέσω ενίσχυσης της δράσης του ανοσοποιητικού.

 

Επιμέλεια κειμένου:
Σ.M.
Βιολόγος,
MSc