ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ –ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

 

Ο όρος μεταβολισμός, αναφέρεται σε ένα μεγάλο σύνολο βιοχημικών διαδικασιών, αντιδράσεων και λειτουργιών που επιτελεί ο οργανισμός ώστε να μπορεί είτε να σχηματίζει ουσίες απαραίτητες για τη λειτουργία του, όπως τα βασικά μακρομόρια πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και νουκλεϊκά οξέα αλλά και άλλα δομικά στοιχεία (ΑΝΑΒΟΛΙΣΜΟΣ), είτε να διασπά τα συστατικά των τροφών με σκοπό την παραγωγή ενέργειας για την επίτευξη των λειτουργιών του οργανισμού (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ).

 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΒΑΡΟΥΣ

Η προσέγγιση των συμπληρωμάτων που σχετίζονται με τον έλεγχο του βάρους και το αδυνάτισμα, συνοψίζεται σε 3 βασικές στρατηγικές:

1. Τη μείωση της όρεξης – ώστε να επέρχεται κορεσμός με μικρότερη κατανάλωση τροφής.

2. Τη μείωση της απορρόφησης συγκεκριμένων συστατικών των τροφών – ώστε πχ να μην μπορεί να επιτευχθεί συσσώρευση και αποθήκευση λίπους από τον οργανισμό.

3. Την αύξηση των καύσεων λίπους ή αλλιώς ενίσχυση μεταβολισμού, όπως αναφέρεται – ώστε στο ισοζύγιο των θερμίδων, το ποσοστό κατανάλωσης/καύσης να είναι μεγαλύτερο από εκείνο της παραγωγής/αποθήκευσης.

 

CLA (Conjugated Linoleic Acid) –Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ

Το CLA ανήκει στην κατηγορία των υγιών και ωφέλιμων trans λιπαρών οξέων και βρίσκεται στη φύση σε ζωικά τρόφιμα όπως το τυρί και το βούτυρο.

Ο τρόπος δράσης του είναι τριπλός: Προκαλεί μείωση της όρεξης, ενισχύει το μεταβολισμό και προωθεί τη διάσπαση των λιπών στον οργανισμό.

Παρενέργειες:  Η μακροχρόνια λήψη του CLA μπορεί να προκαλέσει ένα σύνολο παράπλευρων επιδράσεων στο πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως συσσώρευση λίπους στο συκώτι (λιπώδης υπατική νόσος), ανοχή στην γλυκόζη και διαταραχές στα επίπεδα στο αίμα, με αποτέλεσμα να θέλει προσοχή η χρήση από διαβητικούς! Επιπλέον, μπορεί να προκληθεί μείωση της καλής χοληστερόλης (LDL) και αύξηση φλεγμονώδους αντίδρασης.

 

Chromium Picolinate –Χρώμιο

Το χρώμιο,  αποτελεί ένα μέταλλο, το οποίο ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης, της ορμόνης η οποία είναι υπεύθυνη για τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και της μετατροπής της τροφής σε ενέργεια. Επιπλέον, είναι απαραίτητο στον οργανισμό για την αποθήκευση υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών.

Ο τρόπος δράσης του, συντελεί στη μείωση της όρεξης (έρευνες αναφέρουν μια ιδιαίτερη εξειδίκευση στη μείωση της όρεξης για γλυκές τροφές), στην ενίσχυση του μεταβολισμού και επιπλέον προωθεί την διάσπαση του λίπους. Τέλος, συμβάλλει στην αύξηση μυϊκής μάζας, η οποία ως γνωστόν, προκαλεί επιπλέον ενίσχυση του μεταβολισμού.

Παρενέργειες: Περιπτώσεις που πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί σύσταση ιατρού του πριν τη χρήση χρωμίου είναι σε άτομα με Διαβήτη, άτομα με προβλήματα στα νεφρά και το συκώτι, άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς και άτομα με πιθανές αλλεργίες στα υλικά από δέρμα.

Πιθανές παρενέργειες που προκαλούνται από παρατεταμένη χρήση είναι δερματικοί ερεθισμοί, πονοκέφαλος, ζαλάδα, διαταραχές στη διάθεση, ευερεθιστότητα και ναυτία.

 

Chitosan –Χυτοζάνη

Η χυτοζάνη αποτελεί ένα σάκχαρο το οποίο προέρχεται από το εξωτερικό περίβλημα των θαλάσσιων καρκινοειδών, δηλαδή αστακών, καραβίδων, γαρίδων και καβουριών. Τελευταία χρησιμοποιείται στον έλεγχο του βάρους χάρη στη μοναδική του ιδιότητα να παρεμποδίζει την απορρόφηση των λιπών και της χοληστερόλης από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην αποθηκεύονται ως λίπος. Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας του πολύ μικρού χρονικού διαστήματος που χρησιμοποιείται δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο αποδοτικό είναι στον έλεγχο του βάρους.

Παρενέργειες: Δεν έχουν προκύψει για την ώρα σοβαρές παρενέργειες από τη λήψη χυτοζάνης παρ’ όλα αυτά μπορεί να προκαλέσει επιλεκτικά στομαχικές διαταραχές ενώ χρειάζεται προσοχή η κατανάλωση από άτομα με αλλεργίες στα θαλασσινά, εξαιτίας της προέλευσής της.

 

Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι από τα πιο γνωστά φυσικά συστατικά που παρέχουν σημαντική ενίσχυση του μεταβολισμού και αύξηση των καύσεων. Βρίσκεται σαν συστατικό στον καφέ, στο πράσινο τσάι και τη μαύρη σοκολάτα, όπως επίσης και στους καρπούς του φυτού Guarana.

Παρενέργειες: Όπως αντίστοιχα ισχύει με την αυξημένη κατανάλωση καφέ, η παρατεταμένη χρήση συμπληρωμάτων σε μεγάλη συγκέντρωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αυπνία, ευερεθιστότητα και νευρική ταραχή, στομαχικές διαταραχές, ακόμα και εθισμό.

 

Εκχύλισμα πράσινων κόκκων καφέ (Green Coffee Bean Extract)

Οι πράσινοι κόκκοι καφέ είναι απλοί κόκκοι καφέ, οι οποίοι δεν έχουν καβουρδιστεί. Εκτός από την καφεΐνη, εμπεριέχουν επιπλέον χλωρογενικό οξύ (chlorogenic acid), το οποίο θεωρείται ότι προσφέρει ακόμα περισσότερη ενίσχυση μεταβολισμού και ιδιαίτερα διάσπαση των υδρογονανθράκων στο έντερο.

Παρενέργειες: Όπως αντίστοιχα ισχύει με παραπάνω, για την περίπτωση της καφεΐνης.

 

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού (Green Tea Extract)

Το πράσινο τσάι, γνωστό γενικότερα για τις ευεργετικές του ιδιότητες, συντελεί πολύ αποτελεσματικά στον έλεγχο του βάρους και στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Το μυστικό κρύβεται στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και κυρίως στο συστατικό EGCG(Epigallocatechin gallate) που περιέχει, το οποίο ανήκει στις κατεχίνες, ουσίες που ενισχύουν και προωθούν την καύση λίπους.

Παρενέργειες: Γενικότερα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού θεωρείται εξαιρετικά ευεργετική γενικότερα για τον οργανισμό, παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας της μικρής περιεκτικότητας σε καφεΐνη, μπορεί να προκαλέσει κάποιες αντίστοιχες παρενέργειες.

 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Εδώ ανήκει μια μεγάλη κατηγορία συμπληρωμάτων που εμπεριέχουν διαιτητικές ή αλλιώς φυτικές ίνες, οι οποίες εκτός των γενικότερων ευεργετικών ιδιοτήτων που παρέχουν στον οργανισμό και κυρίως στο πεπτικό σύστημα, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν πολλές φορές το βάρος τους σε νερό, με αποτέλεσμα να προκαλούν την αίσθηση κορεσμού ενώ παράλληλα παρεμποδίζουν την απορρόφηση των λιπαρών από τον οργανισμό. Παραδείγματα: Guar Gum, Glucomannan, Psyllium fiber, κ.α.

 

Λεκιθίνη (Lecithin)

Η Λεκιθίνη, ανήκει στην κατηγορία των λιπών και συνίσταται από ινοσιτόλη και χολίνη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ουσία γαλακτωματοποιητή (emulsifier), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί και διασπά τα λιπίδια και διευκολύνει την διάλυσή τους στο νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στον οργανισμό, να ενισχύεται η διάσπαση των λιπαρών και ταυτόχρονα να παρεμποδίζεται η αποθήκευσή τους. Ιδιαιτέρως η χολίνη που εμπεριέχεται στη σύνθεση της λεκιθίνης, την καθιστά ένα υψηλής ενεργότητας ενισχυτικό των καύσεων και του μεταβολισμού. Η ιδανικότερη μορφή απορρόφησης από τον οργανισμό είναι σε κόκκους –granules.

Στις τροφές, βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στον κρόκο του αυγού και στα όσπρια. Συνήθως όμως στα συμπληρώματα, η προέλευσή της είναι φυτική, κυρίως από σόγια.

Παρενέργειες: Μακροχρόνια δοσοληψία τουλάχιστον 30mg λεκιθίνης, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και ζάλη.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ!

Πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν μας ότι οποιαδήποτε αγωγή συμπληρωμάτων και να επιλέξει κανείς, ουσιαστικά αποτελέσματα θα υπάρξουν μόνο εάν υπάρχει συνδυασμός αυτής και μιας ισορροπημένης Διατροφής & Φυσικής Άσκησης! 

 

Επιμέλεια κειμένου:
Σ.M.

Βιολόγος, MSc