Η αλλεργία ή αντίδραση υπερευαισθησίας όπως επίσης ονομάζεται, αποτελεί μια αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος έναντι σε μια ξένη προς αυτό ουσία, η οποία συνήθως δεν αποτελεί βλαπτικό παράγοντα για τον οργανισμό. Αυτές οι ξένες ουσίες ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορεί να αφορούν συγκεκριμένες ομάδες τροφών, γύρη ή παράγωγα από κατοικίδια ζώα.

Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα είναι:

 • Ουσίες που παράγονται από κατοικίδια ζώα.
 • Φαρμακευτικές ουσίες
 • Τροφές όπως τα άλευρα, οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά είδη, τα θαλασσινά, τα αυγά κ.α.
 • Τσιμπήματα από έντομα
 • Μούχλα
 • Ουσίες από φυτά όπως η γύρη αλλά και η ρητίνη που παράγεται από τον κισσό, τη βελανιδιά και άλλα φυτά.
 • Γενικού τύπου αλλεργιογόνα όπως το υλικό latex με το οποίο κατασκευάζονται προϊόντα όπως τα εξεταστικά γάντια και μέταλλα όπως το νικέλιο.

 

 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ

Τα συμπτώματα που προκαλούνται στον οργανισμό από τις αλλεργίες εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως τον τύπο της αλλεργίας και την σοβαρότητά της.

Γενικώς, μπορούμε να διακρίνουμε 4 βασικούς τύπους αλλεργιών, με αντίστοιχα διαφορετικά συμπτώματα εκδήλωσης.

1. Τροφικές Αλλεργίες, με συμπτώματα όπως πρήξιμο, κνησμός, ναυτία, κόπωση κ.α.

2. Εποχικές Αλλεργίες, με συμπτώματα που μιμούνται σε μεγάλο βαθμό εκείνα του κοινού κρυολογήματος, όπως ρινική συμφόρηση και καταρροή, πρήξιμο στα μάτια, κ.α.

3. Οξείες Αλλεργίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αναφυλαξία, μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή και απειλητική για τη ζωή καθώς μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία αναπνοής, ζάλη και απώλεια αισθήσεων. Στην περίπτωση αυτών των αλλεργιών, απαιτείται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

4. Δερματικές Αλλεργίες, οι οποίες εκδηλώνονται είτε ως σύμπτωμα άλλων τύπων αλλεργιών είτε και ως άμεση αντίδραση του δέρματος σε ένα αλλεργιογόνο. Μερικές κοινές δερματικές αλλεργίες είναι τα Εξανθήματα, το Έκζεμα, η Δερματίτιδα εξ επαφής, και η Ατοπική Δερματίτιδα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των δερματικών αλλεργιών περιλαμβάνουν τοπική φλεγμονή σε διάφορα σημεία του δέρματος συνοδευόμενη από ερεθισμό-κοκκίνισμα και κνησμό αλλά ακόμα και πρόκληση πληγών σε πολλές περιπτώσεις.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ

 1. Φαρμακευτική Αντιμετώπιση, κυρίως με αντι-ισταμινικά φάρμακα.
 2. Ανοσοθεραπεία, η οποία βασίζεται στη συστηματική ενέσιμη χορήγηση αλλεργιογόνων ουσιών στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να συνηθίσει τις ουσίες αυτές και να μην θεωρούνται πλέον ξένες. Έτσι, ως αποτέλεσμα σταματά και η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι αυτών.
 3. Επείγουσα χορήγηση επινεφρίνης, στην περίπτωση οξείας αλλεργίας η οποία όπως αναφέραμε είναι εξαιρετικά σοβαρή και απειλητική για τη ζωή.
 4. Συμπληρώματα διατροφής, τα οποία βοηθούν τόσο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση των αλλεργιών.

 

Τα κυριότερα Συμπληρώματα Διατροφής είναι:

o    Βιταμίνη C με Βιοφλαβονοειδή

Οι αλλεργιογόνες ουσίες προκαλούν σε κάποια συγκεκριμένα κύτταρα του οργανισμού την παραγωγή της ισταμίνης, της ουσίας που είναι ο βασικός υπεύθυνος για τα συμπτώματα των αλλεργιών, όπως τα δάκρυα στα μάτια, η υπερέκκριση βλέννας και η ρινική καταρροή. Η δράση της Βιταμίνης C είναι πολύ σημαντική και εκδηλώνεται σε πρωτογενές επίπεδο, καθώς δρα εμποδίζοντας την ίδια την παραγωγή της ισταμίνης, ενώ αντίθετα, τα αντι-ισταμινιικά φάρμακα που κυκλοφορούν δρουν αλληλεπιδρώντας με την ισταμίνη που έχει ήδη παραχθεί και απλώς μειώνουν την επίδρασή της στον οργανισμό. Επίσης, η πλέον γνωστή ιδιότητα της Βιταμίνης C να ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συντελεί εξίσου στην πρόληψη της μόλυνσης αλλά και στη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της Βιταμίνης C στον οργανισμό μας, συνιστάται να λαμβάνεται παράλληλα με βιοφλαβονοειδή, ουσίες που εντοπίζονται στα φρούτα και λαχανικά και αποτελούν τις χρωστικές εκείνες που δίνουν το χρώμα σε καθένα από αυτά. Τα βιοφλαβονοειδή, ενισχύουν τη δράση της Βιταμίνης C και ταυτόχρονα σταθεροποιούν την υπερδιέγερση στα κύτταρα που παράγουν την ισταμίνη.

o    Κερσετίνη (Quercetin)

Τα κρεμμύδια, συχνά αποτελούν αιτία για δάκρυα στα μάτια αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο, στην πραγματικότητα περιέχουν μια σπουδαία ουσία, ικανή να αντιμετωπίζει τα δακρυσμένα και με τσούξιμο μάτια, το άσθμα και τον υψηλό πυρετό. Η ουσία αυτή είναι η Κερσετίνη και συνιστά ένα ακόμα βιοφλαβονοειδές, το οποίο αναστέλλει την ισταμίνη. Επιπλέον δρα ως φυσικός παράγοντας έναντι των ιών και συντελεί στην πρόληψη των ιών του έρπητα αλλά και του κοινού κρυολογήματος.

Η λήψη της Κερσετίνης επίσης συνιστάται παράλληλα με Βιταμίνη C και άλλα βιοφλαβονοειδή καθώς έτσι ενισχύεται η αντι-ισταμινική της δράση. Συγκεντρωτικά, η Κερσετίνη είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των αλλεργιών, του άσθματος, της χρόνιας βρογχίτιδας, της ιγμορίτιδας, της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος. Παρομοίως με τη Βιταμίνη C, η Κερσετίνη συντελεί κι εκείνη στη μείωση της παραγόμενης ισταμίνης από τα κύτταρα του οργανισμού, μειώνοντας έτσι την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων της αλλεργίας.

 

Επιμέλεια κειμένου:
Σ.Μ.
Βιολόγος, MSc